Deset mladih poljoprivrednika dobilo podršku za razvoj porodičnog gazdinstva

Požega, 16.5.2018. U srednjoj poljoprivrednoj školi „Ljubo Mićić“ su objavljeni rezultati konkursa za podršku mladima koji su se opredelili za bavljenje poljoprivredom. Oko stotinu učenika je prisustvovalo događaju koji je protekao u vrlo pozitivnoj atmosferi.

Prisutnima su se obratili predstavnici svih partnera na projektu, a glavna reč je data učenicima koji su izašli na binu i rekli nešto više o želji da se bave poljoprivredom i podršci koju su dobili na konkursu.

Pogledajte VIDEO PRILOG OVDE.

„Po završetku škole ću se zaposliti na svom gazdinstvu i svo svoje znanje i mogućnosti usmeriti na dalji razvoj jer je poljoprivreda moja budućnost’’, rekao je Veselin Cicović, učenik iz Požege.

‘’Zahvaljujući poljoprivredi, moja porodica je uspela da opstane i preživi i zbog toga želim da nastavim obrazovanje i bavim se ovim segmentom privrede“, izjavila je Aleksandra Balać iz Takova.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava je bio otvoren za učenike završnih godina srednje škole. Za obuku za pisanje biznis plana se prijavio 21 učenik, a nakon toga je njih 16 predložilo svoju poslovnu ideju i prijavilo se za konkurs.

Oni su dobili mentorsku podršku kako bi što bolje razvili biznis plan, a potom je komisija koju čine predstavnici opštine Požega, srednje škole i Fondacije Divac odabrala deset najboljih prijava. Potom su predstavnici Fondacije Divac posetili porodice ovih učenika i uverili se u kapacitete njihovih gazdinstava.

Komisija je donela odluku da podrži sve jer su imali odlične ideje, pokazali veliki entuzijazam i volju da razvijaju porodično gazdinstvo i bave se poljoprivredom. Posebno dobar utisak je međusobna podrška učenika što je komisiju motivisalo da donacijama nagradi sve studente i za to zatraži dodatnu podršku donatora.

Za donacije je predviđen budžet od 1.200 000 dinara, a uz dodatnu podršku donatora Fondacije, prikupljeno je 350.000 dinara.

Učenicima će biti obezbeđena sredstva za rad - raznovrsna poljoprivredna mehanizacija, sadni materijal, sistemi za navodnjavanje i druga oprema u skladu sa individualnim potrebama mladih poljoprivrednika.

Projekat podrške mladim poljoprivrednicima realizuje se u okviru projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, a sprovodi ga Fondacija “Ana i Vlade Divac” u partnerstvu sa opštinom Požega, kao i srednjom poljoprivrednom školom „Ljubo Mićić“ iz Požege.

Na događaju su se prisutnima obratili:

1. Kojo Bošković, direktor poljoprivredne škole “Ljubo Mićić”, Požega

2. Biljana Tošić, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu, opština Požega

3. Slavko Lukić Lutovac, direktor RRA Zlatibor

4. Uroš Delić, ekonomski savetnik, Fondacija Ana i Vlade Divac

5. Vesna Vuković, nastavnica u poljoprivrednoj školi i koordinator projekta u Požegi 6. Dragica Ojdanić koja je od Fondacije Divac dobila donaciju za razvoj poljoprivrednog gazdinstva

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti