Tokom protekle nedelje posetili smo požarevački kraj gde su nas dočekali mladi poljoprivrednici koji su završili srednju poljoprivrednu školu u ovom mestu koji su dobili sredstva za unapređenje proizvodnje na porodičnim gazdinstvima.

Vlada Simić, Smederevo

Vlada Simić, Smederevo

Ana Ranisaljević iz Mišljenovca

Ana Ranisaljević iz Mišljenovca

Vlada Simić je iz Smedereva dobio je četiri rasne svinje nazimice i pomoć da unapredi proizvodnju. Vlada je bio đak generacije u školi, upisao je veterinarski fakultet i razvijaće porodičnu proizvodnju.

Marko Ranković iz Žabara, takođe je dobio donaciju u vidu stoke i to ovce rase virtenberg. Marko planira da obnovi nekadašnju porodičnu ovčarsku proizvodnju i ovo mu je podstrek za širenje proizvodnje na porodičnom gazdinstvu.

VIŠE O PROJEKTU ZA OSNAŽIVANJE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA POGLEDAJTE OVDE.

Devet  jagnjadi rase virtemberg dobio je Aleksandar Živković iz Požarevca. Njegova porodica se ozbiljno bavi ovčarskom proizvodnjom, a Aleksandar pomaže roditeljima i planira da ostane na gazdinstvu. Iduće godine će doći u poziciju da dobijaju podsticaje države za ovčarstvo u čemu im doprinosi naša donacija rasnih grla. 

Nemanja Lupšić iz Petrovca na našem konkursu za osnaživanje mladih poljoprivrednika dobio je traktorsku prskalicu sa granama koja će im značiti za zaštitu useva. Porodica se izbiljno bavi ratarstvom i stočarstvom. Uz Nemanju je i stariji brat i obojica ostaju na porodičnom gazdinstvu i imaju sjajne ideje za razvoj proizvodnje. 

 

Porodica Filipa Milanovića iz Petrovca ima lanac pekara i Filip nastavlja porodičnu tradiciju. Nagrađivan je na učeničkim takmičenjima i već radi u porodičnoj proizvodnji. Na konkursu je dobio profesionalni mikser za testo kapaciteta 20kg.

Ivan Stanojević iz Požarevca planira da obnovi porodičnu pčelarsku proizvodnju i tako obezbedi dodatni prihod. Na konkursu je dobio 20 košnica, vrcaljku i svu prateću opremu. Na proleće očekujemo pune košnice i radujemo se da probamo med i vidimo kako se Ivan snalazi kao pčelar u čemu će imati podršku dede i oca. 

Ana Ranisaljević iz Mišljenovca, Kučevo ima novi plastenik u kome je već počela da gaji kupus i papriku. Proizvodiće raznovrsno povrće i prodavati na lokalnim pijacama. Njena porodica planira da postavi i peć tako da im plastenik bude u funkciji tokom cele godine,  a glavnu zaradu očekuju od rasada raznog povrća i cveća.

Aleksandar Adamović iz mesta Osanica kod Žagubice dobio je traktorsku rotacionu kosu i prskalicu. Tako olakšati i ubrzati posao u proizvodnji stočne hrane, a planira da se posveti tovu junadi u čemu vidi svoju perspektivu. Porodica se već bavi tim poslom, a Aleksandar planira da ga proširi i poveća broj grla.

Jovana Petrić, takođe iz Osanice dobila je 25 košnica i prateću opremu za pčelarstvo. Želi da nastavi tradicionalnu porodičnu pčelarsku proizvodnju u čemu joj je glavna podrška deda. Zahvaljujući donaciji će da udvostruče proizvodnju, od 2020. imaće preko 50 košnica i imaće priliku da dobijaju subvencije države.

Sredstva za donacije učenicima iz požarevačke škole u visini od 1.446.000 dinara su obezbeđena ulaganjem Divac fondacije, grada Požarevca i opštine Žagubica.

Ukupan fond za donacije u 2019. godini iznosi 4.710.000 dinara i sa njim ćemo podržati 33 mlada poljoprivrednika, a formiran je zahvaljujući podršci individualnih donatora Fondacije Divac i gradova Prokuplje i Požarevac, kao i opština Gornji Milanovac, Žagubica i Arilje. 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti