Zajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

Na okruglom stolu o podršci podršci mladim poljoprivrednicima u Srbiji predstavljeni su primeri dobre prakse u okviru projekta Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede.

Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije napomenuo je da se „radi na Pravilniku za mlade u skladu sa IPA programom 2018-2020. godine u koji su uključeni i mladi na ruralu“. On je dodao da je najveće interesovanje na konkursima za sredstva za stočarsku proizvodnju - oko 80 odsto mladih na ruralu želi da se bavi ovom delatnošću.

„Istraživanje o zapošljavanju mladih koje smo sproveli pokazuje da su tri najperspektivnije oblasti za preduzetništvo i zapošljavanje: kreativne industrije, IT i usluge u poljoprivredi. Imajući u vidu da su mladi na ruralu ugroženiji od svojih vršanjaka iz gradova, Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da podrži biznise mladih na selu“, izjavila je Zorica Lutovac ispred Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije.

Tokom 2018. godine, u saradnji fondacije Ana i Vlade Divac i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, realizovan je pilot projekat pod nazivom “Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede”, koji je za cilj imao podršku učenicima završnih godina srednjih poljoprivrednih škola.

Projekat je realizovan uz finansijsku podršku projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, a sredstva za donacije učenicima su obezbedili individualni donatori Fondacije Ana i Vlade Divac, kao i opštine Požega i Ruma.

Marija Radovanović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, rekla je da su ključne reči okruglog stola umrežavanje različitih sektora, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, edukacija, razmena iskustava i znanja  i sagledavanje potreba i mogućnosti uključivanja mladih u odlučivanju. Sve ovo treba da bude usmereno na rešenja, ali životna, primenjiva rešenja na pojedinačne slučajeve i probleme kada su pitanju mladi na ruralu“.

O zajedničkom projektu sa GIZ, Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac je dodao „Uspešno smo završili pilot projekat, a posebno smo srećni što najavljujemo nastavak projekta u 2019. godini uz nove partnere koji će nam omogućiti da podržimo još više mladih koji žele da se bave poljoprivredom.“ On je posebno istakao plan za sledeću godinu - projekat se nastavlja u saradnji sa gradovima Požarevac i Prokuplje, kao i opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje.

 „Sekretarijat u svojim programima intenzivno podržava mlade i žene na selu, ali i upotrebu savremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji uz najavu da u sledećoj godini izdvajaju još veći budžet za ovu oblast“, izjavio je Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine na panelu o značaju budžetske podrške mladima koji se bave poljoprivredom.

Projekat podrške mladim poljoprivrednicima se realizuje u okviru projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na Okruglom stolu su učestovali i predstavnici udruženja poljoprivrednika, mladih i žena sa rurala, kao i poljoprivredni preduzetnici i nastavnici poljoprivrednih škola.

Za više informacija posetite: https://www.divac.com/poljoprivreda

                           

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti