Predstavljamo rezultate podrške mladim poljoprivrednicima u Srbiji

Tokom marta smo pozvali mlade da na konkurs prijave svoje ideje za razvoj porodičnog gazdinstva i da razviju sopstveni poslovni plan. Odlukom zajedničke komisije dogovoreno je da se podrži 14 mladih sa najboljim poslovnim idejama i da im se obezbede donacije u ukupnoj vrednost od 2.050.000 dinara za koje će se nabaviti razna poljoprivredna mehanizacija značajna za voćarsku proizvodnju. Sredstva za donacije smo obezbedili u saradnji sa opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje. 

Konkurs je deo projekta koji Fondacija Ana i Vlade Divac realizuje sa ciljem da podrži mlade zainteresovane da se bave poljoprivredom i koji sprovodi već drugu godinu u saradnji sa donatorima iz dijaspore, lokalnim samoupravama i poljoprivrednim školama. Tokom 2019. godine projekat je realizovan u školama u Požarevcu, Požegi i Prokuplju i ukupno će biti podržana 31 mlada osoba koje će po završetku poljoprivredne škole da se posvete razvoju porodičnog gazdinstva. Fond za donacije iznosi 4.696.000 dinara i obezbeđen je zahvaljujući podršci individualnih donatora Fondacije Ana i Vlade Divac, kao i lokalnih samouprava - Požarevca, Prokuplja, Požege, Gornjeg Milanovca, Žagubice i Arilja.

Cilj projekta je da mlade motiviše za bavljenje poljoprivredom, da im pomogne da razviju sopstvene poslovne ideje i da ih osposobi da mogu da se prijavljauju i na razne druge konkurse koji postoje od lokalnog do nacionalnog nivoa i tako obezbede podršku za razvoj svog gazdinstva. Želja nam je da što više mladih dobije podršku i da u budućnosti imamo puno uspešnih mladih poljoprivrednika koji imaju uspešnu proizvodnju, koji ostvaruju prihode i obezbeđuju kvalitetne uslove života za svoje porodice. 

Radujemo se saradnji i zajedničkom ulaganju u budućnost i motivisanje mladih da se opredele za karijeru u oblasti poljoprivrede. Smatramo da je ovo početak naše saradnje sa partnerima u Požegi i drugim opštinama, ovo je projekat i pristup u koji verujemo i koji već pokazuje dobre rezultate. Nadamo se da će se narednih godina proširiti i na mnoge druge poljoprivredne škole u Srbiji jer postoje veliki potencijali i potrebe da zajednički podržavamo mlade koji svoju perspektivu vide u poljoprivredi.  
 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti