Šest mladih poljoprivrednika dobilo podršku za razvoj porodičnog gazdinstva

Ruma, 21.5.2018. U Poljoprivrednoj školi Stevan Petrović - Brile su predstavljeni rezultati konkursa za podršku mladima koji su se opredelili za bavljenje poljoprivredom.

Komisija je donela odluku da podrži šest učenika koji su imali odlične ideje, pokazali veliki entuzijazam i volju da razvijaju porodično gazdinstvo i bave se poljoprivredom. Učenicima će biti obezbeđena sredstva za rad - raznovrsna poljoprivredna mehanizacija, sadni materijal, domaće životinje, kao i oprema za pčelarstvo u skladu sa individualnim potrebama mladih poljoprivrednika.

Pogledajte VIDEO PRILOG OVDE.

Ne planiram da idem na fakultet, vreme koje bih uložio u studije planiram da iskoristim za razvoj porodičnog gazdinstva. Donaciju ću da iskoristim da zasejem jagodu od čega mogu da lepo zaradim i tako unapredim svoje domaćinstvo, rekao je Dejan Grujičić, jedan od učenika iz Rume. 

Na događaju su bili prisutni i i predstavnici poljoprivredne škole, opštine Ruma, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ, Poljoprivredne stručne službe iz Rume i Fondacije Ana i Vlade Divac. Učenici za koje je odobrena podrška su ispričali svoje iskustvo sa poljoprivredom i koliko im znači podrška koju su dobili zahvaljujući konkursu.

Jovan Keskenović, učenik iz Rume, se takođe obratio prisutnima: Moja porodica se bavi uzgojem svinja, planiramo proširenje proizvodnje, a donacija će mi pomoći da stvori bolje uslove za uzgoj prasadi.

Projekat podrške mladim poljoprivrednicima realizuje se u okviru projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, a sprovodi ga Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa opštinom Ruma, kao i srednjom poljoprivrednom školom „Stevan Petrović - Brile“ iz Rume.

Osim učenika su govorili i Mirjana Božič direktorka škole, Sanja Marković iz opštine Ruma, Uroš Delić, ekonomski savetnik, Fondacija Ana i Vlade Divac, Bojana Gravonja, nastavnica u poljoprivrednoj školi i koordinator projekta u Rumi i Uglješa Trkulja iz poljoprivredne stručne službe u Rumi, Milan Dević, uspešni poljoprivrednik iz Rume i bivši učenik škole koji je sa učenicima podelio svoja iskustva i primere dobre prakse.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti