Uspešna poljoprivredna priča Aleksandre Balać

Aleksandra se početkom 2018. godine prijavila za obuku o pisanju biznis plana i konkurs za podršku mladima "Osnaživanje mladih preduzetnika u oblasti poljoprivrede" koji je realizovala Fondacija Ana i Vlade Divac.

POGLEDAJTE VIDEO: Aleksandra Balać - mlada poljoprivrednica iz Požege

Komisija je njenu ideju proglasila za najbolju, a za projekat su se zainteresovali i donatori fondacije iz SAD koji su odlučili da podrže Aleksandrinu ideju donacijom u vrednosti od oko 250.000 dinara za koje je kupljeno jato od 200 koka i preko 2,5t hrane za koke. 

Porodica Balać je izbegla iz RSK iz Knina 1995. godine i sticajem okolnosti su se naselili u okolini Takova (opština Gornji Milanovac). Troje starijih braće i sestara se osamostalilo i žive sa svojim porodicama, a najmlađa Aleksandra je ostala sa roditeljima na selu i iznenadila roditelje izborom srednje škole - odlučila se da pohađa srednju poljoprivrednu školu u Požegi. Roditelji su je ipak podržali i ona je završila školu kao odličan đak, ali i mlada osoba koja je razvila sopstvenu preduzetničku ideju, istražila uslove na tržištu i kapacitete svog porodičnog gazdinstva i odlučila se za prozvodnju konzumnih jaja.


Porodica Balać je na imanju stvorila uslove za slobodan uzgoj koka, kao i za njihovo čuvanje u toku hladnih perioda. Koke su dobili krajem maja 2018. godine i sada već ostvaruju proizvodnju od oko 150 jaja dnevno koja prodaja na lokalnom tržištu, a imaju ambiciju i da ga prošire na poslastičare i proizvođače kojima su potrebne sirovine visokog kvaliteta.

Aleksandrini roditelji planiraju da gazdinstvo registruju na ćerku kako bi nagradili njen trud, ali i zbog mogućnosti da postane kandidat za dobijanje mera za podršku za mlade poljoprivrednike koje postoje na lokalnom i nacionalnom nivou. Naša Aleksandra sada ima znanja i iskustva u pisanju biznis plana, kao i svoj uspešan projekat sa uzgojem konzumnih jaja koji pruža mogućnosti za dalji razvoj gazdinstva i veću zaradu za porodicu.

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju „GIZ“ zajedno sprovode projekat „Osnaživanje mladih preduzetnika u oblasti poljoprivrede“ koji se realizuje u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih koji  u okviru Nemačke razvojne saradnje, a u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje. 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti