Srednja zanatska škola u Rakovici dobila senzornu sobu

 

U okviru konkursa „Da rastemo srećni“ koji je raspisala Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa NCR fondacijom, Srednja zanatska škola u Rakovici dobila je novu senzorsku sobu.

Ljiljana Deljanin iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ukazala je na značaj ulaganja u obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, dok je direktor škole Milovan Marković, uz reči zahvalnosti, istakao da je Srednja zanatska škola jedinstvena škola ovakvog tipa u Beogradu i da će donacijom učenici dobiti bolje uslove za obrazovanje i boravak.

Deca sa smetnjama u razvoju često nemaju ravnopravan pristup obrazovanju, a njihova svakodnevica još uvek je prepuna izazova i barijera, rekla je Ana Koeshall direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Senzorna soba potpomaže stimulaciju sluha, vida, dodira i mirisa i mesto je gde osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da razvijaju svoje senzorne veštine, ali i da se oslobađaju napetosti i stresa. Klasičan oblik učionica, ni pored prilagođenih sredstava za rad, ne može da pruži atmosferu koja je prilagođena deci sa smetnjama u razvoju.

Srednja zanatska škola u Rakovici jedna je od šest izabranih škola koje su renovirane uz pomoć sredstava dobijenih putem konkursa. Ukupan iznos sredstava uloženih u renoviranje i opremanje svih škola, kao i organizovanje radionica i različitih aktivnosti iznosi 10.000.000 dinara, od čega je 1.000.000 dinara uloženo u Srednju zanatsku školu u Rakovici.

Pored opremanja i rekonstrukcije škola, projekat „Da rastemo srećni“ obuhvata aktivnosti koje su namenjene deci, porodicama i nastavnicima. U svakoj od šest opština u toku su radionice za decu i roditelje, kao i veliki broj sportskih, kulturnih i društvenih aktivnosti, a uz aktivno učešće i volontersku podršku zaposlenih u kompaniji NCR Srbija.

Fondacija Ana i Vlade Divac sa partnerima već 11 godina radi na obezbeđivanju uslova za kvalitetno odrastanje i obrazovanje. Do sada je obnovljeno više od 70 vrtića i škola koje pohađa više od 20.000 dece.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti