Škola „Vuk Karadžić" jedna je od šest izabranih škola koje su renovirane uz pomoć sredstava dobijenih putem konkursa u ukupnoj vrednosti od 4.200.000 dinara.

Škola za osnovno obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić" u Somboru dobila je novi senzorni vrt

Kroz rekonstrukciju škole „Vuk Karadžić”, deca sa smetnjama u razvoju dobila su bolje uslove za obrazovanje, učenje, kao i za boravak na otvorenom, rekla je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac. 

Ona je dodala da je škola „Vuk Karadžić” jedna je od šest izabranih škola koje su renovirane uz pomoć sredstava dobijenih putem konkursa „Da rastemo srećni“ koji su raspisale Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija. U cilju obezbeđivanja boljih uslova za obrazovanje za decu sa smetnjama u razvoju, za opremanje i rekonstrukciju škola uloženo je ukupno 4.200.000 dinara. 

Pored opremanje i rekonstrukcije škola velika pažnja posvećena je deci, porodici, roditeljima i nastavnicima koji rade u ovim školama. U svakoj od ovih lokalnih zajednica u toku su radionice za decu i roditelje, kao i veliki broj sportskih, kulturnih i društvenih aktivnosti, a uz aktivno učešće i volontersku podršku zaposlenih iz kompanije NCR Srbija. Ukupna vrednost projekta je 9.600.000 dinara. 

U okviru konkursa „Da rastemo srećni“ škola za osnovno obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić” u Somboru dobila je novi senzorni vrt. 

U senzornom vrtu, koji je svojevrsna senzorna soba na otvorenom, nalazi se relaksacioni centar, kutak za radne aktivnosti, taktilna staza i letnja učionica, koja omogućavaju nove načine održavanja nastave. 

Senzorni sto za rasađivanje bilja i povrća omogućiće učenicima s motoričkim teškoćama pristup sadnicama i izjednačiće njihove mogućnosti u uzgajanju bilja. Pri odabiru sadnica vodilo se računa da to budu one biljke koje podstiču senzornu stimulaciju, i da deca i mladi na ovaj način, kroz rad i igru, razvijaju osećaje po dodiru, mirisu, teksturama. Takođe, senzorna staza je od materijala različitih tekstura i pruža dodatni taktilni doživljaj.

Rekviziti za igru, kao i njihov raspored pažljivo su osmišljeni tako da deca kroz igru razvijaju različite funkcije. Stvoreno je sigurno mesto u kome će se deca osećati slobodno. Kroz igru ona se oslobađaju tenzija i stresa, kroz aktivnosti troše višak energije, što omogućava postizanje boljih rezultata u edukaciji i rehabilitaciji.

Kroz izgradnju senzornog vrta doprinelo se podsticanju kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja dece i mladih sa smetnjama u razvoju kroz njihovo aktivno uklјučivanje u niz osmišlјenih aktivnosti u kojima se nalaze u neposrednom dodiru sa botaničkim, ekološkim i drugim prirodnim osobenostima naše okoline.

Opremanjem dvorišta u senzorni vrt ono je postalo edukativna, interaktivna, zelena oaza namenjena učenju, čulno - motoričkoj stimulaciji i relaksaciji dece i mladih sa smetnjama u razvoju kroz različite nastavne i vannastavne aktivnosti. Senzornu baštu neće koristiti samo deca škole, već i deca koju interresorne komisije upućuju u ustanovu na indivudalne defektološke tretmane.

Vrednost donacije u ovoj školi je 990.000 dinara. 

Pored donacije za senzorni vrt, kroz projekat smo podržali i veliki broj radionica koji su organizovali nastavnici ove škole. Podržali smo ekološku, zanatsku, sportsku i IT radionicu. 

Na svečanom otvaranju renovirane fiskulturne sale u školi „6. oktobar”, Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija i EMEA direktor za spoljne poslove, govorio je o o nastojanjima NCR da pruži svoj doprinos širom Srbije kroz projekat „Da rastemo srećni“ i značaju pomoći najmlađim stanovnicima naše zemlje. 

Fondacija Ana i Vlade Divac sa partnerima već 11 godina radi na obezbeđivanju uslova za kvalitetno odrastanje i obrazovanje. Do sada je obnovljeno više od 70 vrtića i škola, a oko 20.000 dece dobilo je bolje uslove za obrazovanje i odrastanje. 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti