U sklopu projekta obišli smo mlade poljoprivrednike koji su dobili donacije za svoja poljorivredna gazdinstva na kojima vredno rade. Osim što su uspešni u poljoprivrednim školama koje pohađaju oni počinju samostalno da vode i porodični poljoprivredni biznis i tako preuzmaju veliki deo posla od roditelja.

Pogledajte njihove priče:

Pavle Avramović iz Neradnina kod Iriga se početkom 2018. godine prijavio za obuku za pisanje biznis plana i konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima. Odobrena mu je donacija kojom razvija porodično gazdinstvo i obezbeđuje sebi prihod. Sa nama je podelio utiske o razvoju svoje poslovne ideje i značaju podrške mladima u poljoprivredi i na selu.

Atila Madacki iz Iriga se početkom 2018. godine prijavio za obuku za pisanje biznis plana i konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima. Odobrena mu je donacija kojom razvija porodično gazdinstvo i obezbeđuje sebi prihod. Sa nama je podelio utiske o razvoju svoje poslovne ideje i značaju podrške mladima u poljoprivredi i na selu.

Erik Putica iz sela Dobrodol u okolini Iriga, sa ocem razvija pčelarsku proizvodnju, a parelelno sa tim završava četvrti razred Poljoprivredne škole u Rumi. Iduće godine će dobiti subvencije jer će zahvaljujući našoj donaciji povećati broj košnica sa 20 na 35, a nova oprema će im omogućiti da lakše obavljaju posao.

Filip Matović iz Velike Ježevice kod Požege sa starijim bratom razvija porodični posao sa stočarstvom i prodajom mleka, planiraju proširenje proizvodnje i uzgoj teladi. Dobili su mešaonu za stočnu hranu koja će im puno pomoći da proizvode sopstvenu stočnu hranu čime će znatno uštedeti sredstva.​

Miloš Bulović iz Rume ima farmu koka koja se odlično razvija, prodaje sve što proizvede (preko 200 jaja dnevno za sada), a planira da proširi proizvodnju. Uspešno se bavi atletikom, zanima ga i fizioterapeutski posao.

Filip Vasilić iz Trnave kod Čačka se početkom 2018. godine prijavio za obuku za pisanje biznis plana i konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima. Odobrena mu je donacija kojom razvija porodično gazdinstvo i obezbeđuje sebi prihod. Sa nama je podelio utiske o razvoju svoje poslovne ideje i značaju podrške mladima u poljoprivredi i na selu.

Marko Tresač iz Mrčajevaca kod Čačka nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje kravljeg mleka i uzgoja teladi. Posvećen je poslu i veruje da može da doprinese širenju gazdinstva i povećanju broja grla sa oko 20 na najmanje 30 muznih krava.

Porodica Jovana Keskenovića iz Stejanovaca kod Rume se orijentisala na uzgoj svinja, uredili su objekte i zahvaljujući donaciji montirali moderne bokseve za uzgoj prasadi. Jovan je nosilac poljoprivrednog gazdinstva i želi da ostane na selu u čemu ima veliku podršku porodice.

Aleksandra Balać se početkom 2018. godine prijavila za obuku o pisanju biznis plana i konkurs za podršku mladima koji je realizovala Fondacija Ana i Vlade Divac. Komisija je njenu ideju proglasila za najbolju, a za projekat su se zainteresovali i donatori fondacije iz SAD koji su odlučili da podrže Aleksandrinu ideju donacijom u vrednosti od oko 250.000 dinara za koje je kupljeno jato od 200 koka i preko 2,5t hrane za koke. 

Projekat za osnaživanje mladih poljoprivrednika realizuje se u saradnji fondacije Ana i Vlade Divac i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih koji sprovodi GIZ. Više o projektu pogledajte na www.divac.com/poljoprivreda

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti