Osnaživanje mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i projekat  Nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju „GIZ“ u okviru projekta „Osnaživanje mladih preduzetnika u oblasti poljoprivrede“ raspisuju KONKURS za dodelu bespovratnih sredstava za mlade poljoprivrednike
 

 

Projekat podrške mladim poljoprivrednicima realizuje se u okviru projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, a sprovodi ga Fondacija “Ana i Vlade Divac” u partnerstvu sa opštinama Požega i Ruma, kao i srednjim poljoprivrednom školama “Ljubo Mićić” iz Požege i “Stevan Petrović - Brile” iz Rume.

Cilj projekta jeste da zainteresuje mlade da se opredele za bavljenje poljoprivredom, da ih informiše o potencijalima za razvoj proizvodnje, kao i o mogućnostima za dobijanje finansijske podrške za unapeđenje porodičnog gazdinstva. 

Projektom se kod mladih podstiču preduzetnički duh i razvijanje sopstvene poslovne ideje. Za sve zainteresovane učenike je obezbeđena edukacija o pisanju biznis plana i razvijanju individualne poslovne ideje. Svi učenici završnih godina poljoprivrednih škola su pozvani da se prijave na konkurs koji Fondacije realizuje uz podršku opština Požega i Ruma i preko koga će 10 učenika sa najboljim biznis idejama dobiti podršku za nabavku sredstava za proizvodnju u protivvrednosti od po 2.000 evra. 

Na info sesijama održanim tokom januara, učenici su informisani o projektu i pozvani da se prijave, a gosti info sesije - uspešni mladi preduzetnici u oblasti poljoprivrede su podelili svoja iskustva kako se uz manja ulaganja, ali dugoročan i posvećen rad može napraviti uspešno porodično preduzeće ili gazdinstvo u oblasti poljoprivrede. Proces edukacije i konkurs su otvoreni do 20. aprila nakon čega će komisija doneti odluku o tome kojih će 10 mladih dobiti podršku za razvoj porodičnog gazdinstva.

Posebna komponenta projekta je usmerena na saradnju sa opštinama Požega i Ruma i jačanje njihovih kapaciteta da programiraju podsticajne mere za mlade poljoprivrednike. Cilj je da se obezbedi veća podrška za mlade poljoprivrednike i na lokalnom nivou kako bi im se pružila mogućnost da svoju budućnost grade koristeći potencijale porodičnog gazdinstva i svojih poslovnih ideja.

Ovaj pilot projekat se realizuje u periodu 27.11.2017. - 30.11.2018. i treba da pruži osnovu za dalje širenje podrške za mlade koji žele da se opredele za bavljenje poljoprivredom. Značajno je da se radi na jačanju njihovih ličnih kapaciteta i znanja za razvoj poljoprivrede, kao i da se obezbede dodatna podrška i mogućnosti za unapređenje poljoprivrednih gazdinstava.

Sve aktivnosti se realizuju u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih koji  u okviru Nemačke razvojne saradnje realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti