Fondacija Ana i Vlade Divac sa partnerima od 2018. godine realizuje projekat namenjen podršci mladim poljoprivrednicima, učenicima završne godine srednjih poljoprivrednih škola u Požarevcu, Prokuplju i Požegi.

Osnaživanje mladih poljoprivrednika

Fondacija Divac je prepoznala potrebu da se posebno podrže i motivišu mladi da svoju perspektivu vide na selu i da budu uspešni poljoprivrednici, iz tog razloga se od 2018. godine realizuje projekat namenjen podršci mladim poljoprivrednicima, učenicima završne godine srednjih poljoprivrednih škola. Projekat partnerski realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac, poljoprivredne škole, gradovi Požarevac, Užice i Prokuplje, kao i opštine Požega, Gornji Milanovac, Žagubica, Ruma, Čajetina, Arilje i Nova Varoš. Cilj projekta je da se podrže mladi koji žele da se bave poljoprivredom i unapređuju porodično gazdinstvo. Svi kandidati idu na predavanja, dobijaju podršku mentora i razvijaju individualni poslovni plan.Do sada je preko 300 mladih prošlo obuke, 68 njih je dobilo donacije u sredstvima za rad u ukupnoj vrednosti od 10.566.000 dinara.

Osim donacije, značajna intervencija je u tome da se mladi edukuju kako da napišu poslovni plan i da se prijave na druge konkurse i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva. Zaključak iz razgovora sa brojnim poljoprivrednicima je da nisu vični da pripreme formulare za podsticajna sredstva od lokalnog do nacionalnog nivoa. Takođe, svi korisnici dobijaju savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, te predloge za zasnivanje proizvodnja koje su profitabilnije. Posebno savetujemo porodice da gazdinstva registruju na mlade i tako ih podrže u želji da ostanu na selu i da se bave proizvodnjom hrane.

Uvek želimo da mlade sa najboljim idejama nagradimo i zato im obezbeđujemo donacije u prosečnoj vrednosti od oko 150.000 dinara potrebne njihovom gazdinstvu. Najčešće nabavljamo priključnu mehanizaciju, domaće životinje, sadnice, plastenike i drugu opremu.


U školskoj 2020/2021 projekat realizujemo uz podršku individualnih donatora i lokalnih samouprava Požege, Gornjeg Milanovca, Čajetine, Užica, Arilja i Nove Varoši. Budžet za donacije učenicima će iznostiti 3.350.000 dinara, a predavanja i podrška učenicima će se odvijati u srednjoj poljoprivrednoj školi u Požegi.

0

poslovnih ideja podržano

0

gradova

0

miliona dinara uloženo

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti