Na ovoj edukativnoj turi bavili smo se temom solidarnosti u najširem smislu te reči. Tokom 90 minuta šetnje posetili smo mesta na kojima je nekadašnja solidarnost ostavila traga u urbanom tkivu Beograda, kao i mesta gde se solidarnost može videti na delu i osetiti i danas.

Beograd i solidarnost - šetnja u okviru "Noći muzeja"

Sa Trga Nikole Pašića, mesta sastanka, prošetali smo do Dečanske ulice broj 21 u kojoj je tokom nacističke okupacije jedna srpska porodica čuvala jevrejsku devojčicu Reli Alfandari i ispričati priču o stradanju beogradskih Jevreja i beogradskim „pravednicima“ koji su ih skrivali.

 

Nastavili smo do Kolarčeve ulice gde ćemo pričati o dugom studentskom protestu 1996-97. godine i tome kako su građani spontano pomagali protestujućim studentima hranom, pićem, donacijama i sličnim, omogućavajući im da istraju nekoliko meseci.

 

Nedaleko odatle nalazi se i Narodno pozorište. Novac za njegovu izgradnju 1868-69. godine dao je knez Mihailo Obrenović ali i mnogi drugi viđeni Beograđani koji su pobrojani na tabli koju ćemo videti u vestibilu ovog zdanja.

 

Nakon toga smo prošetali do Kolarčeve zadužbine na Studentskom trgu. U foajeu „Kolarca“ kraj biste Ilije Milosavljevića govorili smo  onjegovim namerama da podigne univerzitet, njegovom književnom fondu i o radu njegove zadužbine, jedne od najvažnijih kulturnih institucija u Srbiji koje se samofinansiraju, danas.

 

Nedaleko odatle zastali smo u Ulici kneza Mihaila u kojoj se nalaze čak četiri zgrade koje je Nikola Spasić ostavio trima različitim fondovima za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva. Na istom mestu popričali smo o modernom zadužbinarstvu poput onoga privatnog muzeja „Cepter“.

 

Nadalje smo se  spustitili u Savamalu, do ugla Ulice Koče Popovića gde se nalazi jedna od palata koje su činile Zadužbinu Luke Ćelovića Trebinjca, čoveka koji je promenio izgled ovog kraja ali i koji je svojim darovima zadužio međuratni Beogradski univerzitet, podarivši mu i finansijsku nezavisnost.

 

Direktno prekoputa ulice nalazi se „Miksalište“ koje u svom novom prostoru u Ulici Gavrila Principa prikuplja i distribuira pomoć izbeglicama sa Bliskog Istoka. Pogledali smo kako to funkcioniše i popričati sa njihovim volonterima.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti