Izložba na Gradskom trgu u Somboru

Izložba na Gradskom trgu u Somboru

Insert iz filma "Dobri poštar"/YouTube Screenshot

Insert iz filma "Dobri poštar"/YouTube Screenshot

Izložba fotografija “Slavimo solidarnost” u krenula je u Šidu od 12. juna i trajala je do 16. juna u Biblioteci Simeon Piščević, Petra Kočića 1, uz projekciju filma "Dobri poštar", a potom se sve preselilo na Gradski trg u Somboru, dok je film prikazan u Kulturnom centru.

Od petka, 30. juna izložba je počela u Kikindi ispred Gradskog muzeja, nakon toga seli se u Bogovađu, Valjevo, Novi Pazar, Niš, Leskovac, Kragujevac, a od 7. septembra je u Zaječaru. 

SOLIDARNOST U VREME KRIZE

Izložba fotografija “Solidarnost u vremenu krize” deo je projekta “Slavimo solidarnost” koji Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje u okviru proslave 10 godina rada. Uvereni smo da su solidarnost i razumevanje među ljudima jedna od ključnih vrednosti koja karakteriše naše društvo, posebno u uslovima prirodnih katastrofa ili ratova. Organizovali smo ovu izložbu kako bismo slavili solidarnost i podsetili na  humanost koja nas sve spaja.

Izložba se organizuje u partnerstvu sa novinskom agencijom TANJUG, koja je ustupila svoje fotografije nastale u dve velike krize - katastrofalnim poplavama iz maja 2014. godine i migrantskoj krizi koja je u Srbiji eskalirala u leto 2015. godine. Na fotografijama se vide ljudi, povezani u trenucima krize, kako pomažu i brinu jedni o drugima.

U sklopu obeležavanja jubileja rada Fondacije Ana i Vlade Divac, tokom cele godine organizujemo niz događaja i manifestacija širom Srbije, kako bismo okupili građane i inspirisali ih da dobrim delima menjaju svet. Na ovaj način, želimo da podsetimo na brojne primere solidarnosti koje smo kao društvo pokazali i da promovišemo ovu univerzalnu ljudsku vrednost i potrebu za njom.

Izložbu organizujemo uz podršku Evropske unije i programa “Evropa za građane i građanke”. Zahvaljujemo se na podršci novinskoj agenciji TANJUG i njenim fotoreporterima, kao i brojnim institucijama kulture sa kojima ćemo zajedno ovu izložbu učiniti dostupnom građanima Srbije.

DOBRI POŠTAR

Radnja filma "Dobri poštar"  je empatična priča, aktuelna, ali i vanvremenska jer se dugo susrećemo sa egzodusima, bilo u Aziji, Africi ili Evropi. Kroz običnu ljudsku priču prepliće se mnogo stvari koje se tiču šire društvene zajednice i politike.

Dobri poštar iz sela na granici Bugarske sa Turskom je došao na ideju da preokrene stvari. Mnogo toga možemo da prepoznamo i u Srbiji - veoma loša ekonomska situacija, u selima ostaju samo starci, borba na lokalnim izborima za svaki glas...

Dobri poštar je došao na ideju da umesto da migrante proganjaju, da im ponude da se nasele u njihovom selu kako bi selo dobilo “svežu krv”, porodice sa decom, nekoga ko bi se bavio poljoprivredom kako bi selo opstalo. I u to ubeđuje svoje sugrađane sa kojima razgovara i objašnjava korist od prihvata migranata. U filmu se vidi solidarnost prema migrantima, razumevanje za porodice koje su morale da pobegnu pred ratom i shvatanje da smo svi isti ljudi.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti