Obilazak učenika poljoprivredne škole u Rumi

Posetili smo 10 najboljih kandidata konkursa za mlade poljoprivrednike koji pohađaju srednju poljoprivrednu školu u Rumi. Ovom prilikom smo želeli da upoznamo porodice učenika, kao i da se na terenu uverimo u kapacitete porodičnog gazdinstva. Želimo da podržimo učenike čije su ideje najrealnije i mogu da obezbede dodatni prihod za gazdinstvo.

Posetili smo učenike koji žive u selima u okolini Rume, Iriga i Pećinaca. Učenici su najviše prijavljivali ideje u vezi za razvojem stočarstva i voćarske proizvodnje, ali je bilo i zanimljivih ideja za pčelarstvo, uzgoj cveća ili proizvodnju konzumnih jaja.

Srećni smo kada mladi znaju čime žele da se bave u budućnosti i kada nam predlažu dobre ideje kojima mogu da unaprede porodično gazdinstvo, grade svoj posao i tako obezbede sebi posao i zaradu. 

Važno je da imaju resurse na raspolaganju za početak posla, kao i da imaju podršku porodice za svoje ideje. Želja nam je da mladi polako preuzimaju porodični posao i da se registruju kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva kako bi imali veće šanse za dobijanje podsticajnih sredstava koja postoje na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou. 

Svi učenici su prošli kroz proces edukacije za razvoj poslovne ideje i pisanja biznis plana što im je od velikog značaja za prijavu na bilo koji konkurs u budućnosti. 

Projekat podrške mladim poljoprivrednicima realizuje se u okviru projekta nemačke razvojne saradnje - Podsticanje zapošljavanja mladih, a sprovodi ga Fondacija “Ana i Vlade Divac” u partnerstvu sa opštinom Ruma, kao i srednjom poljoprivrednom školim “Stevan Petrović - Brile” iz Rume.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti